Blomkål er en grønnsak som er rik på vitamin C og B-vitaminet folat og er en grønnsak med svært sterke helsebringende plantestoffer, såkalte fytokjemikalier.
Ved å spise blomkål kan man forebygge mot en rekke sykdommer. Blomkål inneholder vitamin C, betakaroten, kaempferol, quercetin, rutin, kanelsyre og masse fiber. Alle disse antioksidantene hjelper kroppen med å beskytte seg fra skadelige frie radikaler.
Her er 3 gode og enkle oppskrifter med Blomkål!
Blomkålgrateng
- 1 blomkålhode
- 1 løk
- 1 rød og gul paprika paprika
- 1 boks philadelphia ost med gressløk( eller naturell)
- 2-3 dl kremfløte
- 2 eggeplommer
- 4 ts revet parmasan
- 1 middels stort stykke bacon
- Krydder etter smak
- Litt hvitost til topping
Fremgangsmåte
- Vask blomkålen og kutt den opp i små buketter
- Kutt opp løk, paprika og bacon.
- Pisk sammen philadelpiaosten, eggeplommene og kremfløten. Smak til med ønsket krydder og urter.
- Brun baconet i en stekepanne.
- Bland bacon, løk, parmesan og paprika i ostesausen.
- Hell alt sammen i en stor ildfast form, topp med litt hvitost.
- Steik gratengen 35-40 minutter, på 180-200 grader.
Lag en grønn salat med syrlige epler som serveres til gratengen. Friskt og godt tilbehør!
Ovnsbakt blomkål med pistasjraita
- 1 blomkål
- 2 hvitløkfedd, revet eller most
- 2 ss finrevet fersk ingefær
- 1 ts garam masala, ev. karripulver
- 1 ts gurkemeie
- 1 ½ dl yoghurt naturell
- Flaksalt
- Finhakket chili og persille til pynt
STASJRAITA:
- 3 dl yoghurt naturell
- 1 grønn finhakket chili
- 1 ts spisskummen
- 1 ts finhakket mynte
- 30 g grovhakkede pistasjnøtter
- Salt og kvernet sort pepper
Fremgangsmåte
Skjær vekk det meste av den tykke stilken fra undersiden av blomkålen, men la gjerne noen av bladene få sitte igjen.
Rør sammen hvitløk, ingefær, garam masala, gurkemeie og yoghurt. Legg blomkålen over i en ildfast form og smør blandingen på hele blomkålen, også undersiden.
Strø flaksalt over blomkålen.
Stekes midt i ovnen ved 180–190 gr i ca. 1 time, eller til blomkålen er stekt mør
Rør sammen alle ingrediensene til pistasjraitaen. Smak til med salt og sort pepper. Serveres til blomkålen.
Denne retten passer fint til stekt kylling eller fisk, men kan også spises uten tilbehør.
Blomkål med torsk
- 1 stort blomkålhode
- 300 gr torsk
- 2 dl fløte
- 1 boks philadelphiaost med gressløk
- 3 dl revet ost
- krydder etter smak
Fremgangsmåte
Kutt blomkålen i små blomkålhoder. Legg blomkålen i en ildfast form. Rør sammen fløte og philadelphiaost og ha i ønsket krydder. Hell restene fra blomkålen i blandingen. . Skjær fisken i terninger. Legg fisken i ostesausen. Hell blandingen over blomkålhodene. Gratiner med revet ost.
Steks i stekovnen på 180-200 gr i ca 30-40 minutter eller til blomkålen er mør.
Forslag til tilbehør
Stilken fra blomkålen kan skjæres opp i små rundinger( slik som man skjærer gulerøtter) og freses på steikepannen som tilbehør sammen med feks sprøstekt bacon.
Ønsker du hjelp til livstilendring og vektreduksjon?
Da kan kanskje Freeliving være noe for deg! Fyll inn kontaktskjema under, så vil du få mer informasjon om vårt livstil og vektreduksjonsprogram.
[contact-form to=’[email protected]’ subject=’ønsker info om Freeliving. Lest om blomkål’][contact-field label=’Navn/Etternavn’ type=’text’ required=’1’/][contact-field label=’Epost’ type=’text’/][contact-field label=’Telefon’ type=’text’/][contact-field label=’Bostedskommune’ type=’text’/][contact-field label=’Om deg’ type=’textarea’/][/contact-form]