Alkohol kan øke risikoen for brytskreft

Alkohol kan øke risikoen for brytskreft

Kosthold

Det kan være lurt for kvinner å se nærmere på sitt drikkemønster.

Snart er det påske, og for mange betyr det ikke bare ski og turer i fjellet. I påsken øker også alkoholforbruket til svært mange.

vin og kreft

Mange tenker at et glass eller to om dagen er sunt, men forskning viser i dag noe annet.

Ikke drikk alkohol for helsens skyld

Et samarbeid mellom norsk og internasjonal forskning viser at høyt inntak av alkohol påvirker brysttettheten hos kvinner, som igjen øker risikoen for brystkreft.

 Brysttetthet

Kvinner som inntar mer enn syv enheter alkohol i uken har 48 prosent høyere brysttetthet enn de som drikker mindre enn kun en enhet i uken, sier førsteforfatter Hanne Frydenberg . Hun er lege og stipendiat ved Oslo universitetssykehus og Universitetet i Oslo.

En enhet tilsvarer her ti gram alkohol, som er ett glass vin. Om det er vin, øl eller sprit som drikkes, har lite å si for utviklingen av kreft. Det er den totale mengden alkohol (etanol) som er avgjørende.

– Brystkreft utvikles oftest der brystvevet er tett, og kvinner med høy brysttetthet har tre til seks ganger høyere risiko for å få brystkreft enn kvinner med lav brystvevstetthet.

I tillegg til bryst- og tarmkreft, øker alkohol også risikoen for kreft i munnhule, hals, spiserør og lever.

Nordmenn drikker mye mer enn før og flere har fått et drikkemønster der det ikke er uvanlig med et eller flere glass  om dagen.

Tarm- og brystkreft er de to kreftformene som per i dag er sterkest knyttet til alkohol, og er også to av de vanligste krefttypene her til lands. I 2013 fikk rundt 4000 nordmenn tarmkreft, ifølge Kreftregisteret. Samme år fikk 3220 kvinner brystkreft.

For hvert ekstra glass du drikker øker risikoen for kreft. Hvis du ønsker å drikke alkohol, er det lurt å ha et lavt forbruk, både med tanke på kreftrisiko og for å ha god helse generelt.

Kilde: Kreftforeningen Kreftregistret og helsedirektoratet

Få hjelp til å etablere en sunnere livsstil

Hjelp til Livstilssendring kan være et smart valg for mange som ønsker å ta vare på egen helse. Sjekk ut gode og naturlige forslag for livsstilskurs HER

 

Meny