Lag et lekkert smør, med blomster!
Vakkert for øye, en fryd for ganen!
Sommer er grillsesong for mange, hvorfor ikke lage en deilig smør,med ingredienser rett fra din egen hage? I Freeliving ønsker vi å inspirere til en sunnere hverdag. Mens du lager smøret ditt får du samtidig en vakker stund i din egen hage helt for deg selv. Nyt fargene, duftene og øyeblikket mens du setter sammen ditt eget fargerike smør. Smøret kan brukes på fisk, kjøtt og grønnsaker, på brødskiven, og søte bakeverk avhengig av hvilken blomster du har brukt. Her er tre ulike blomstersmør, og hvordan smøret kan smakssettes og brukes.
For å lage blomstersmør trenger du:
– Kronblader av spislige blomster. De må være usprøytet
– Smør. Skikkelig smør blir best, gjerne usaltet smør slik at du selv kan styre hvor salt du vil ha det.
– Eventuell ekstra smaksseting som sitron, sukker og salt, mf. Se tips for hver enkelt blomst nederst.
Du bruker kun kronbladene på blomstene.
– Bruk kun blomster som er usprøytet.
– Plukk unge blomster, og på morgen, da har de mest smak.
– Ved behov, vask. Blomstene må ikke vaskes. Men har de fått jord på seg eller det er mange små insekter eller annet rusk så kan det være lurt å legge de i vann en stund, (da flyter insektene opp) og så skylle de og tørke godt med tørkepapir.
– Hvor mange blomster du skal bruke i blandingen varierer med blomster og hvor sterk smak du ønsker. Prøv deg frem!
Slik blander du smøret:
– Finsnitt kronbladene. Har du morter så kan du støte kronbladene i den, det frigir smak og farge. Det gir også en jevnere tekstur på smøret.
– Smøret må være romtemperert.
– Bland de finkuttede/stødede kronbladene inn med en gaffel eller matmaskin. Smaksett etter ønske med salt, sukker, sitron eller annet. Se under hver enkelt blomst for tips.
Oppbevaring:
Smøret holder seg i fryser i et halvt år. Før du fryser smøret så kan du enten lage små posjonskuler med en skje eller sprøytepose, eller forme smørklumpen til en pølse slik at du så kan skjære av passe mengde ved behov.
Gressløkblomstsmør: Gressløkblomstene smaker som gressløk og gir en lilla fargetone til smøret. Du også kan bruke andre spiselige løkblomster som ramsløk. Smøret er spennende til spekemat, poteter, fisk og annen mat hvor det passer med gressløk.
Rosesmør:
Roser som dufter avgir også noe smak, men obs, ikke alle roser har duft/smak. Logisk nok så blir det mest smak med blomster som dufter mye. Mange roser vil i tillegg avgi farge, det varierer fra sort til sort hvor mye farge rosebladene avgir. Bruk usaltet smør når du lager rosesmør. Du kan smakssett blandingen med sukker, honning og/eller mandelessens. Rosesmør er spennende tilbehør til bakeverk som scones og kjeks.
Blomkarsesmør:
Blomkarseblomstene har en svak pepperaktig smak, smakskonsentrasjon varerer noe fra sort til sort. Bladene har gjerne mer smak enn blomstene og du kan gjerne blande inn noen av bladene i smøret også. Du kan om du ønsker smakssette smøret med litt skall fra sitron eller lime. Passer godt som tilbehør til fisk og kjøtt, eller på grønnsaker. Kan også brukes på kjeks med ost.
Lykke til!