Alternativer til mel av korn- glutenfritt

I Freeliving finnes ikke ja eller nei mat. Vi er opptatt av å formidle kunnskaper som gir et  variasjongrunnlag til våre kursdeltakere, slik at man kan ta gode hverdagsvalg for en sunnere livsstil. Noe basis varer som mel kan man enkelt lage selv, og noe bør man kjøpe. 

Mange ønsker av ulike årsaker gode alternativer til mel av korn grunnet allergi, intoleranse eller har et ønske om å redusere på stivelsesholdige matvarer. Her deler vi noen variasjons kilder med dere, som fint kan brukes til bakst til  brød, rundstykker, kaker eller grøt.Her er noen alternativer til mel som er basert på korn. det er bare å prøve seg frem!

fullkornsmel2_CMYK

Du kan selv lage mel av nøtter og frø

Solsikke mel: Malt opp på mandel kvern av vanlige solsikkefrø – mal noen pakker om gangen, det holder seg fint i tett boks på et kjølig sted.

Linfrø mel: Mal opp med stavmikser. Holder seg godt i tett boks i kjølig rom

Sesamfrø mel: Mal opp frøene med stavmikser. Oppbevares kjølig og i tett boks

Mandel mel: Mandler malt på mandlekvern – holder seg fint i tett boks. Mandlemel fås også kjøpt på helsekost butikker.

Her er gode meltyper du kjøper i butikk eller helsekost

Kokosmel: Helsekost butikker  har et dette melet. Godt i kaker og brød.

Jyttemel: Er laget for at de med hvetemelallergi/cølliaki har et mel helt uten glutenrester eller hvetestivelse. Det er altså naturlig fritt for gluten. Jyttemel er en blanding av bokhvete, ris, mais, betfiber og psylliumskall.

Johannesbrødkjernemel: fungerer som bindemiddel slik at bakverk uten hvetemel ikke skal smuldre så lett.

 

Glutenfritt brød av frø og jyttemel (1 brød)

  • 5 økologiske egg
  • 60 g olivenolje
  • 1 beger cottage cheese (280 g)
  • 60 g Jyttemel
  • 90 g økologiske sesamfrø finmalt i mandelkvern
  • 30 g økologiske linfrø
  • 50 g økologiske solsikkekjerner
  • 2 raspede gulrøtter
  • 2 ts fiberhusk (= psylliumhusk)
  • 2 ts johannesbrødkjernemel
  • 3 ts  bakepulver
  • 1 ts havsalt
  1. Visp sammen egg, olje, gulrøtter og cottage cheese i en bolle.
  2. Bland alt det tørre og rør det sammen med det våte. La deigen stå og svelle i 5 minutter.
  3. Kle en brødform med bakepapir og trykk deigen jevnt utover i formen.
  4. Stek brødet på 180ºC i 25 minutter. Senk så varmen til 150ºC og stek videre i 40 minutter. Ta deretter brødet ut av formen og stek videre på rist på 180ºC i cirka 15 minutter.
  5. La brødet kjøle seg ned på rist før du skjærer i det.

Brødet kan skjæres i skiver og tas ut av fryseren etter behov. Brødet smaker også godt ristet. Server med godt pålegg

 

 

Legg inn en kommentar

Meny