Her har vi gleden av å gi deg oppskriften på et godt brød, eller rundstykker. oppskriften er fra vår kursleder og ernæringsfysiolog Katarina Helen Strand fra Brønnøysund.
Ingredienser:
- havregryn
- kruskakli
- linfrø
- chhiafrø
- solsikkefrø
- tørrgjær
- sammalt hvete grov
- havremel
Ta frem en bolle og ha oppi havregryn, kruskakli, linfrø, sesamfrø, chiafrø, solsikkefrø, ja i det hele tatt det du ønsker av grovt. Hell over kokende vann så det trekker litt over blandingen. La stå til dagen etter.
Ha mere lunkent vann på, pass på at det er varmt nok slik at tørrgjæra vil trives. Tørrgjær og mel blandes og haes oppi, samt olje og litt salt. Husk jeg bruker ingen oppskrift, alt er på slump. Har du bakt brød før, er ikke dette noe problem. Hovedpoenget her er at det grove (frø/havregryn) får stå natten over slik at det får trekt til seg den vesken det trenger Jeg etterfyller dagen etterpå med litt sammalt hvete fin, grov, siktet hvetemel og litt havremel.
Jeg bruker vanligvis kjøkkenmaskin, men bakebolle og sleiv på gammelmåten går også fint. Rør godt.
La deigen være litt klissete før du setter den til heving. Husk å etterheve godt i ca 50 minutter.
Resultatet blir luftige og smakfulle brød, og ikke minst så blir de så saftige! Når du fryser de ned og tar opp senere, er de ennå saftige.
Kanskje du fikk lyst til å overraske noen med nybakte grove og saftige julebrød eller rundstykker?