Finnes det slankekurer som virker?

Finnes det slankekurer som virker?

3-august-red

Linda Chrislock jobber full tid med å hjelpe kvinner og menn å gå ned i vekt gjennom livsstils programmet Freeliving

Etter mange år i vektreduksjons bransjen får jeg  møte ulike mennesker som skal gå ned i vekt. Det er en ting som er sikkert, det er  MEGET vanskelig å få til et varig vekttap, og mange gir opp på veien mot drømmevekta…

Dette er den brutale virkeligheten hos ALLE som jobber med vektreduksjon og livsstil! Allikevel påstår mange at de har funnet fasiten!

Både treningssentre, diettleverandører, pulverkurer og kursleverandører møter VELDIG mange kunder og medlemmer som ikke greier å endre sine livsstilsvaner og gir opp! Jeg tør å påstå å si at det å gå ned i vekt og få en varig livsstilsendring er noe av det vanskeligste et menneske kan gjøre i livet sitt, og det finnes INGEN quick-fix eller mirakelkur!

Gjennom forskning utført i Storbritannia viser en omfattende studie av over 280.000 overvektige mennesker gjennom en tiårsperiode, viste resultatene at bare 1 av 210 menn, og 1 av 124 kvinner, klarte å komme ned til idealvekten.

Link til publikasjonen hos American Journal of Public Health.

Når en voksen person først blir overvektig, er det veldig usannsynlig at de noen gang vil returnere til en sunn kroppsvekt, sier doktor Alison Fildes ved King’s College i London, som står bak studien, til avisen Daily Mail.

Bransjen må tørre å være mer ærlig om hvor tøft det faktisk er

Jeg møter mange som ønsker at jeg skal presentere fasiten og som blir frustrerte når jeg ikke kan gi dem den. Jeg skulle ønske jeg hadde det…

For meg og de andre i Freeliving er det viktig å være ærlig til kundene om at hos oss vil de gå inn i et utfordrende år som vil kreve mye av den enkelte dersom de skal oppnå resultater.

Det er viktig å formidle at det faktisk vil kreve tøffe forandringer i hverdagen av den enkelte om de skal ha håp om å lykkes med dette.  Vekttapet vil ikke komme av seg selv og man må både begynne å omprioritere i hverdagen sin og ta vanskelige valg som vil gå på bekostning av komfort.

Den tøffeste kamelen for noen å svelge er kanskje at endringene de gjør innen kosthold og fysisk aktivitet faktisk må gjelde for alltid. De må forstå at det de har begynt på ikke er midlertidig frem til at vektnåla viser drømmevekta.  Det de starter på må de faktisk gjøre resten av sitt liv hvis de ønsker å beholde vektmålet sitt.

Det er så mange som har prøvd så mye

De fleste av dem jeg veileder har prøvd mange ulike dietter og kurer. Alt fra pulverkurer, 20 dagers dietter, sykehusdiett, banankur, tøffe trenings-regimer og mye mer..I tillegg  har noen slankeoperert seg og brukt MYE penger på dette bare for å finne seg selv som overvektig igjen 5 år etter..Lista er lengre enn lang på alt de har forsøkt.  Samtidig er fortvilelsen STOR hos dem jeg møter!

Vi må ikke glemme at vi er forskjellige og derfor trenger forskjellige løsninger

Det finnes ikke et entydig svar for hvordan man skal lykkes, nemlig fordi menneskene er forskjellig med ulike utfordringer og ulike liv. Noen har en vond nakke noen  har en vond rygg. Noen liker ikke Laks og noen reagerer på melk. I tillegg har man ulike arbeidshverdager, familiesituasjoner og ulike livssituasjoner. Derfor finnes det ikke et entydig svar på hva som kan fungerer for alle. Det finnes IKKE ett svar.

Vi må møte den enkelte der de er og hjelpe dem å se muligheter i sin hverdag basert på den livssituasjonen de befinner seg i.

Jeg veileder Anne Karin og vi prøver å finne øvelser hun kan mestre.

Linda veileder Anne Karin  på stryketrening og prøver å finne øvelser hun kan mestre.

For få til endringer som fungerer kan man ikke kun fokusere på problemet, men forsøke å finne alternativer som fungerer i hverdagen for den enkelte. I praksis betyr det å være mer løsningsorientert isteden for problemfokusert( liker man ikke laks, så finnes det andre kilder til Omega 3, kan man ikke trene på på grunn av en vond fot så må man også finne løsninger på det, regaerer man på matvarer, ja så må man finne løsninger på det også)

Det er derfor det er viktig å ha fagpersoner å rådføre seg med i en endringsprosess slik at man finner en løsning som fungerer i praksis og passer inn i hverdagen.

Et tøft år for Anne-Karin

Et eksempel er Anne-Karin fra Sortland. Hun er sykepleier som harr en hektisk og ansvarsfull jobb som krever mye av henne.

Gjennom snart ett helt år har jeg fått følge henne i hennes prosess. På 10 måneder har hun snart redusert vekten med 20 kilo. Enkelt? Nei!! Anne Karin har hatt et utfordrende år med flere nedturer. Hun har hatt høy arbeidsbelastning, hun slet med å få inn trenings rutiner, og i perioder har hun stått på vektplatå der vektnålen ikke har rikket seg , og mye mer som kunne vært grunn til å gi opp for mange. Men hun er her enda.

Hun er enda ikke i mål, men hun jobber med hodet sitt hele tiden, og fokuserer på hvordan den personlige kabalen skal gå opp i hverdagen.  Det må hun fortsette med om hun skal lykkes!

anne-karin-naValgene hun tar i forhold til sin hverdag passer kanskje ikke for de andre kursdeltakerne som går på kurs sammen med henne, for de har kanskje helt andre utfordringer.

Jeg må møte mine kunder med respekt og  ærlighet

De fleste som har tatt kontakt med oss har greid å gå ned i vekt både 15 og 40 kilo…Dessverre er det slik at alle har gått opp disse kiloene igjen og kanskje kakket til…Det er klart at mange er nær ved å gi opp! Derfor må jeg møte mine kunder med respekt og ikke minst ærlighet om hva dette faktisk krever. Dette vil bli en tøff reise når valget er tatt! Det er ingen garantier for at man lykkes, det avhenger av den personlige innsatsen…

Etikk og moral

Etikk og moral i min bransje er etter mitt syn meget varierende der ute. Pulver og piller tilbys over en lav sko med lovnader om både helse og oppnåelse av drømmevekta og varige resultater.

Min overbevisning er at man IKKE kan garantere at noen beholder idealvekten. Men det er klart dette er et stort marked og det er MANGE som ønsker å gå ned i vekt, noe som igjen betyr store muligheter for høy fortjeneste. Men vi har et etisk og moralsk ansvar i forhold til hva vi kommuniserer ut.  Vi kan IKKE garantere resultater!

Virkeligheten er at når kuren eller opplegget er ferdig, så står mennesket der alene med tankene og valgene sine. Den fristende sjokoladen eller potetgullet forsvinner ikke. Det samme gjelder tankene og suget etter noe søtt, tankene og det suget er der fortsatt!

Som eier av vektreduksjons-konseptet Freeliving har det derfor vært viktig for meg å velge samarbeidspartnere som deler mitt syn på etikk og moral, og som har samme tilnærming for vektreduksjon og livsstil. Vi tilbyr ikke pulver eller snarveier. Menn kundene våre skal få både få kunnskap om kosthold og trening både i teori og praksis slik at de kan ta gode valg som passer inn i hverdagen, og sist men ikke minst må de få hodet sitt på plass!

Å lære metoder for tanketrening er nesten det viktigste vil jeg påstå. Det er ikke på grunn av manglende kunnskap at man velger potetgull fremfor gulrot!

Man må finne en balanse man kan LEVE med, slik at det også finnes rom for utskeielser! De som skal beholde drømmevekta må jobbe med hodet sitt resten av livet!

Er et år på livsstilskurs for lenge?

Vel..hadde det vært snarveier hadde vi så klart tilbudt dette! Et år for mange er lang tid å forplikte seg til et program.

men det er viktig å ha god tid i forhold til det de har fremfor seg. Under et år på kurs opplever vi at alle deltakerne vil slite med motivasjonen og leke med tankene om å gi opp flere ganger. Derfor er varigheten på vektreduksjonsprogrammet og kompetansen til kurslederne viktig.

Vi forsøker å formidle gode verktøy slik at deltakerne er bedre rustet til møte de vanskelige periodene, for å øke sjansen for at de skal komme igjennom dem. Forhåpentligvis blir resultatet at så få som mulig gir opp underveis.

De som greier å gå ned i vekt 

Heldigvis blir det flere og flere som når vektmålet sitt og fullfører kursåret med oss, men jeg vet at det har kostet mye av dem. Jeg skulle bare ønske at vi greide å hjelpe alle, men jeg lyver hvis jeg sier at vi greier det. Men de som greier det, er de som finner balansen i forhold til kosthold, trening og utskeielser i egen hverdag. De er mer bevisst tankene og valgene de gjør i hverdagen sin.

Jeg vil påstå å si at de som reklamerer med at alle greier å oppnå varig vektreduksjon med deres kur eller diett lyver!

Hvorfor jobber vi med dette når det er så mange ikke lykkes? 

Først og fremst har vi som jobber med vektreduksjon og livsstilsendringe en viktig jobb siden fedme og overvekt er et økende problem i samfunnet. De fleste oppnår mange gode helsegevinster ved å begynne å trene og spise sunnere.

Det er inspirerende å se at energien og overskuddet kommer tilbake. At humøret til deltakerne blir jevnere og troen på seg selv øker!  Det er spennende å følge prosessen til de ulike menneskene( både opp og nedturene) som tar valget. Det er en glede å få dele av vår kompetanse og kunnskap. All respekt til våre kunder som har tatt dette viktige valget. Kampen mot kiloene og en lettere hverdag.

Dersom du er nysgjerrig på hva Freeliving vektreduksjonsprogram er, kan du trykke på linken under å lese mer om oss, eller fylle inn kontaktskjema under. Link: Om Freeliving vektreduksjonsprogram

Interessert i mer info om våre kurs og hva som passer for deg?

Fyll inn kontaktskjemaet så vil du bli kontaktet av en av våre kursledere.
Meny