Utbrenthet kan være resultatet av mye stress, men stress er ikke det samme som å være utbrent. Stress omfatter at man har mange oppgaver og en følelse av å ha for liten tid. Symptomene på at man nærmer seg utbrenthet er personavhengig, men de fleste opplever at de mister mer og mer kontroll, og føler seg ute av stand til å gjøre noe med situasjonen.
Når man holder på å bli utbrent så skjer ikke det over natten. Symptomene kommer gradvis og over tid. Symptomene er forskjellige fra person til person, men mange går ofte igjennom de samme fasene.
Fase 1.
I denne fasen merker man at jobben og oppgavene man har blir mer og mer et ork og man mister arbeidsgleden. Mange begynner å grue seg til å gå på jobb uten at de kan sette fingeren på hvorfor. I denne fasen oppleves små ubalanser i hverdagen som ganske lett kunne vært korrigert. Men mange blåser i de første symptomene og durer videre for full maskin.
Felles for mange er at de får en opplevelse av å miste mer og mer kontroll over sin egen hverdag, sin egen tid og at «alt» trekker i deg. Har du dårlig samvittighet over «alt du burde ha gjort» og bekymrer deg mer enn du gjorde før er dette en varsellampe du bør merke deg.
- Liten tid
- Mer bekymret
- Litt sliten
Fase 2.
De fysiske symptomene på utbrenthet merkes nå mye mer. Trøtthet og utmattelse, spenninger i nakken og skuldre, hjertebank, hodepine, vektforandringer, mageproblemer, og svimmelhet og søvnproblemer kan være typiske fysiske symptomer denne fasen. I tillegg kommer bekymringene over egen helse.
Engstelse for å utvikle alvorlig sykdom er ikke unaturlig i denne fasen. Mange har problemer med og hvile og føler seg rastløs og urolig. Det svinger mellom dager der du føler deg opplagt og dager du føler deg sliten.
I dagene du har energi våkner kanskje optimismen og du trør til og gjør mye av de oppgavene du har unnlatt de energiløse dagene, med den konsekvens at du påfølgende dagen igjen blir veldig sliten og motløs.
Det går veldig opp og ned fra dag til dag, og du synes det er vanskelig å forutse hvordan du vil føle deg fra dag til dag. Ukene kan oppleves som en berg og dalbane når det gjelder energi og overskudd.
Selvbildet ditt begynner og vakle og du trekker deg kanskje mer og mer bort fra din omgangskrets. Det å være sosial begynner å bli mer og mer en plikt, enn en glede som du ser frem til.
Nysgjerrigheten over å oppleve eller lære noe nytt er borte. Mange kan begynne å «slurve» med egenpleie og klarer dårligere og dårligere å ivareta seg selv.
- Trøtt og sliten
- Dårlig nattesøvn, problemer med å sovne
- Motløs og nedstemt
- Bekymrer seg
- Indre uro
- Muskelspenninger og og hodepine
- Begynner å trekke seg bort fra andre mennesker
- Konsentrasjonsproblemer
- Dårligere hukommelse
- Mer irritabel
Fase 3.
Du er utbrent, og sier det er fysisk og mentalt stopp. Immunforsvaret skranter og du har hyppig omgangssyke. I denne fasen hjelper ikke hvile, du kjenner deg konstant sliten. Du er like sliten og tom for energi hver dag selv etter en lang natt.
Man føler seg ubrukelig og at alt er trist, og man tar ofte til tårene. Man sliter med muskelspenninger, nakkeproblemer, ryggsmerter og hodepine. Mange beskriver en tomhet inni seg, og «flat» følelsesmessig. Man kjenner ikke på verken den sterke gleden eller inderlig sinne.
Skyldfølelse og dårlig samvittighet over alt du selv opplever å ikke være for andre er konstant. Bitterhet, sinne og frustrasjon over at den innsatsen man har lagt ned på arbeidsplassen eller i hjemmet ikke har blitt verdsatt er vanlig.
I denne fasen blir mange sykemeldt fra jobb på grunn av utbrenthet. Mange opplever at livet går forbi uten at man selv for deltatt i det og man opplever meningsløshet i livet. Dyp depresjon er ikke uvanlig.
- Lavt immunforsvar
- Opplevelse av meningsløshet og tomhet i hverdagen
- Flat følelsesmessig
- Lite sosial, har trukket seg bort fra omgangskrets
- Mye «vondter i kroppen» meget bekymret over egen helse
- Bitterhet
- Utmattethets følelse
Søk hjelp mot utbrenthet
Først og fremst må du å fortelle dine nærmeste hvordan du har det, slik at du kan få forståelse hjemme. Ulike type behandling kan være nødvendig for å bli bli bra igjen. Spesielt er det viktig å finne årsaken til utmattelsen og gjør konkrete tiltak slik at det ikke skjer igjen. Fagpersoner som kan hjelpe her er først og fremst din fastlege som kan henvise deg videre.
Om du ikke har nådd fase 3 kan du få hjelp til å legge om din livsstil gjennom Freeliving-metoden. Mange har fått redusert stress og belastning i egen hverdag etter å ha fått de rette verktøyene for hvordan man kan ivareta egen helse og livskvalitet, ved å delta på livsstilskurs hos oss.
Om Freeliving metoden
I Freeliving lærer våre deltakere hvordan man kan bli flinkere å bygge seg opp fysisk og mentalt gjennom sunnere mat som gir næring og bidrar til et sterkere immunforsvar. Du lærer avspenningsøvelser og avslapningsøvelser som kan redusere stressymptomer og uro i kropp og sinn.
I tillegg vil du introduseres for tilpasset fysisk aktivitet slik at du kan bygge deg opp og bli sterkere fysisk. I gjennom mental trening lærer du hvordan du kan ta bedre valg for deg selv og prioritere bedre i hverdagen, slik at din selvfølelse og selvtillit økes.
Freeliving metoden kan være et godt valg i tillegg til offentlig behandling, da vi gir det verktøy for hjelp til selvhjelp du kan bruke i hverdagen din. Ikke minst vil du møte andre som har eller er i samme situasjon som deg selv, og du vil møte forståelse og aksept for din situasjon.
Om du ønsker mer informasjon om Freeliving metoden kan du fylle inn kontaktskjema under, så vil du motta uforpliktende informasjon om hva vi kan bidra med gjennom vårt livsstilskurs.