Når kvinner får bart og menn utvikler bryster

Økt hårvekst redigertBåde kvinner og menn opplever endringer i kroppen etter at de er kommet i 40 årene. Årsaken til at mange påvirkes ekstra negativt i tillegg til den naturlige aldringsprosessen, er en usunn livsstil med for lite aktivitet, feilernæring og for mye stress. Hvordan effekt har egentlig livsstilen vi velger på kroppen?

Menn får pupper, og jentene bart.-Selv om mange menn elsker pupper, og noen kvinner synes det er sexy med skjegg, er det ikke dermed sagt at de kunne tenkt seg å ha det selv. Vi kan nok alle være enige om at det ser best ut der det fra naturens side er ment å være.

Både menn og kvinner har både kvinnelige og mannlige kjønnshormoner. De kvinnelige kjønnshormonene er østrogen og progesteron og  det mannlige kjønnshormonet er testosteron. Kvinner har overvekt av østrogener og menn har overvekt av testosteron.
Hormonene våre påvirkes også av den livsstilen vi velger.

Mannen kan oppdage noe mer kvinnelige former,og antydning til bryster mens kvinnene derimot må kanskje ty til pinsetten for å nappe bort kraftige hår på hake og rundt munnen. Altså får noen jenter faktisk bart og antydning til skjeggvekst. I tillegg til den naturlige aldringsprosessen kan disse fremskyndes og forsterkes gjennom vår livsstil. Noen av synderne er kortisol, adrenalin og store svingninger i blodsukkeret vårt.

Når vi har det for travelt hele tiden og går på akkord med oss selv fører dette til press på binyrene som lager blant annet stresshormonet Kortisol. Ved høyt stress øker produksjonen . Kortisol har dessverre en viss anti effekt på progesteron, et hormon som er meget viktig for kvinner. Derved blokkeres dette viktige kvinnelige hormonet. Økt kortisol blokkerer progesteronreseptorene som gir  lav progesteron produksjon. Dette gir østrogendominans og det oppstår PMS, hetetokter, kraftige blødninger, vektøkning, ømme bryst, etc.

Det skal sies at noen lider av hormonforstyrrelser som ikke har noe med livsstil å gjøre. Noen kvinner får diagnosen polycystisk ovariesyndrom (PCOS). Mange kvinner med dette syndromet sliter også med å bli gravide. Over halvparten av kvinner med PCOS er svært overvektige. For noen kvinner med PCOS kan vektreduksjon bedre symptomene, og øke sjansen for å få barn.
Uansett årsak til problemene vil sunnere tiltak i egen livsstil kunne ha en positiv effekt.

Kjønnshormonene – For kvinner og menn etter at de er fylt 40, er det vanskeligere å gå ned i vekt og ikke minst ivareta helsen positivt på grunn av hormonene. Tidlig i 40-årene går kroppen igjennom en rekke endringer som påvirker fordøyelsen, stoffskiftet, og andre kroppsfunksjoner. Reduksjon i testosteron hos menn og østrogen hos kvinner har med økende alder negativ effekt på helsekvaliteten. Muskelmassen reduseres uten vedlikehold,og dermed påvirkes forbrenningen, hormonbalansen og livskvaliteten til den enkelte. Enkelt forklart er kombinasjonen av økt nivå av stresshormonene, inaktivitet og feil kost med på å påvirke til  økt skjeggvekst hos kvinner, og kunne bidra til et mer feminint ytre hos menn og samtidig bidra til en uønsket vektøkning.

Det du spiser kan produsere stresshormoner i kroppen og øke vekten din – Ved inntak av sukker i form av søte drikker, sjokolade og bakverk, skyter blodsukkeret i været, og i kjølevannet produseres kortisol og adrenalin som er kroppens stresshormoner.Høyt blodsukker gir derfor et signal om at kroppen er stresset. I tillegg vil høyt kortisol som bryter ned muskelmassen din som er så viktig for å ha god basalforbrenning,  er dette hormonet er også kjent for å svekke immunforsvaret.  Adrenalin utskillelsen kan også økes kraftig i stressede situasjoner. Adrenalin vil i likhet med kortisol, øke blodsukkernivået i blodet, som igjen øker insulin utskillelsen. Insulin er et hormon som øker fettlagring og hemmer fettforbrenning. Stress virker altså vektøkende via hormonene kortisol og insulin.mann og pupper

Det sies at det er vanlig å legge på seg cirka en halv til en kilo i året i 40-årene –Om man legger på seg 1-1,5 kilo i året er regnestykket enkelt for hva vekten din vil vise når man er 50. Dette kan en fint forebygge ved å trene styrke regelmessig og spise sunnere. Dersom man ikke tar grep og går inn for å erstatte de tapte musklene, vil kroppen bestå av mindre muskler og mer fett. Dette gjør at forbrenningen jobber saktere. Dessverre gjør økt vekt at man får mer smerter i muskler og ledd, siden belastningen av vekten er større.

Andre plager som kommer i 40 årene – Hos begge kjønn begynner også skjelettet å miste beinmasse i 40 -årene, men mest hos kvinner da produksjonen av de kvinnelige kjønnshormonene reduseres på grunn av overgangsalderen.I tillegg til alt det andre blir musklene i økende grad infiltrert av fettvev, som spiller en rolle for utvikling av insulin resistens og senere diabetes type 2. Den reduserte muskelkraften påvirker også lungefunksjonen, som viser de første tegn på svekkelse.Muskelkraften og lungefunksjonen minkes ytterligere, og man kan påvise nedsatt funksjon av nyrene. Hjertets pumpefunksjon påvirket også i 40 årene hos de fleste og derfor er styrke og kondisjonstrening en fin måte for å vedlikeholde muskler og beintetthet for å forebygge hjerte og kar lidelser.

Heldigvis er det mulig å redusere plagene.
Det er absolutt ikke for sent selv om man har passert de 40.
Endring i livsstil er nøkkelen til å bremse disse prosessene. Styrketrening, sunnere kosthold, mindre sukker, nok hvile og regulering av stressbelastningen man utsettes for i hverdagen er noen av nøklene for bedre livskvaliteten og for å få hormonene til å spille på lag med oss. Derfor er det viktig å tilegne seg mer kunnskap, slik at man selv kan gjøre med forandringene man kanskje ikke opplever som så heldige. Det finnes mange medisiner på markedet for å bremse eller redusere plagene man får, men det er svært viktig at man gjør noe aktivt selv, for økt livskvalitet, velvære og helse.

Har du antydninger til noen av disse plagene og vil ha en hjelp som kan redusere disse dette?

Registrer deg her

Legg inn en kommentar

Meny