Fettforbrenning- hva skjer i kroppen din

1238748362482_582

Fettforbrenning

Hva vet du om fettforbrenning og vekttap? Vil du gå ned i vekt?
Da bør du optimalisere din fettforbrenning!

Våre kunder går ned i vekt når de deltar på Freelivingkurs, uten sult eller risiko for ernæringsmessige mangler. Vi i Freeliving er svært kunnskapsrike på fettforbrenning og hvordan man på en sunn og trygg måte kan gå ned i vekt uten sult, pulver eller piller!

Her får du en liten innføring i hvordan fettforbrenning forgår.

Hvordan foregår fettforbrenningen ?
De fleste har ingen aning om hvordan fettforbrenningen egentlig fungerer. De har kanskje en vag forestilling omkring det, men kjenner neppe til detaljene.Fettet er lagret i dine fettceller, som blant annet finnes mellom huden og musklene, en fettreserve som kalles underhudsfett. Fettet finnes derfor rundt hele kroppen, men du kan også lagre det omkring organene.Det er lagret fett omkring organene som gir deg «ølmage» mens underhudsfettet er det som er ansvaret for «love handles» (bilringene).

Forbrenningen av fett skjer i mange av kroppens celler, men musklene og visse organer er de som står for størst andel av fettforbrenningen. Fettcellene i seg forbruker dog ingen nevneverdig mengder fett. Fettet lagres på en plass (fettcellene) og forbrennes på en annen (musklene og organene). Frisettingen av fett er derfor en av de viktigste stegene for fettforbrenning. Det er dog bare første steget på en komplisert prosess.

Når fettet er frigjort, i form av frie fettsyrer, transporteres disse med blodet til eksempelvis en muskel. Fettet tas opp til muskelen passivt, det vil si, uten hjelp. Det innebærer at de frie fettsyrene tas opp i like stor utstrekning som de finnes i blodet. Om kroppen vil brenne ordentlig med fett, frigjør den derfor mye fett som frie fettsyrer. Jo mer av disse det finnes, desto mer kan vi ta opp til musklene og forbrenne. I diverse teorier gjør det seg gjeldene at det finnes ett aktivt opptak av fett fra blodet til muskelen, men uansett hva som er korrekt, spiller mengden frie fettsyrer i blodet en viktig rolle for potensialet for og forbrenne fett. derfor spis Omega 3 og velg fett fra gode fettkilder når du skal gå ned i vekt!

gel capsules

 

Mitokondrierne!
Vi har kommet så langt at fettet, i form av frie fettsyrer, tas opp i musklene. Fettet er dog ikke rede for forbrenning ennå!

1. Først må fettet inn i musklenes mitokondrier, som er cellens kraftverk. Der kan det forbrennes og gi energi, som du kan bruke før trening. Fettforbrenning er således en langsom og ganske komplisert prosess, som kan påvirkes på flere sett.

2. Frigjøring av frie fettsyrer. Det styres til stor del av ditt energiforbruk og hva du spiser. Til og med ved total hvile finnes det en liten mengde frie fettsyrer i blodet, men om du eksempelvis begynner å trene, mangedobles den mengden, og potensialet for og forbrenne fett blir mye større. De frie fettsyrene må transporteres på en effektivt måte med blodet, det vil si at blodet må være lettflytende. Det blir påvirket mye av hva du spiser og drikker. Vi i Freeliving anbefaler våre deltagere Omega 3 og fett fra andre sunne fettkilder for å hjelpe denne prosessen mer effektivt i gang.

3. Dette steget er der opptaket av frie fettsyrer til muskelcellen, er relativt ukomplisert, men transporten inn i mitokondrien er mer avansert. Det krever at mitokondriene vil ta opp fettet, og for fettforbrenning kreves det også at de vil bryte ned fettet og forbrenne det.

Du kan ikke punktforbrenne fett!
Når du brenner fett tas det fra alle fettceller som du har. Hormonelle mekanismer kan gjøre slik at  enkelte kroppsfettdepoer er mer villige til å slippe fri fett enn andre, men fettforbrenningen tar uansett fett fra hele kroppen samtidig.

Woman_with_exercise_ball

Leveres rolle for fettforbrenning
Leveren er det mest energikrevende organet du bærer på, bortsett fra musklene. Derfor er den også viktig for fettforbrenning, og vektkontroll. I hvile er leveren det mest fettforbrennende organet og det ville være synd og ikke utnytte denne kapasiteten. En av de faktorer som påvirker leverens forbrenning mest, er alkohol. Om du har alkohol i blodet velger nemlig dette organet og bruke det som brensel i stede for fett. Uansett om alkoholen i seg selv ikke omgjøres til fett i noen større grad, kommer den til og stenge av fettforbrenningen så lenge alkoholen finnes i blodet. Vær oppmerksom på dette og ikke drikk for mye alkohol hvis du vil holde fettforbrenningen i gang. Et annet viktig aspekt når det gjelder leveren og fettforbrenning, er at dette organet kan fyre for kråkene. Det betyr at leveren brenner fett, og at varme produseres. Andre emner kan også brukes i denne forbrenningen, men det er ofte fett som forbrukes. Denne prosessen kalles termogenes, og ettersom bare varme skapes, er det en viktig prosess for deg som vil holde deg i form.

Musklenes rolle for fettforbrenning

Musklene gir fantastiske muligheter til effektivt å forbrenne fett. Det er i musklene fettforbrenningen skjer når du trener. Regelmessig mosjon aktiverer musklene og kommer til og gi en meget effektiv fettforbrenning. Du kan dog påvirke musklenes fettforbrennende egenskaper med hvordan du trener og spiser. En kondisjonstrent muskel har dessuten en bedre mulighet til og utnytte fettet som brensel, enn en utrenet muskel. Til og med styrketrening er bra om du er ute etter fettforbrenning. Styrketreningen kommer nemlig til og øke din muskelmasse, og musklene er en såkalt aktiv kroppsmasse, som konstant krever energi. En økt muskelmasse kommer derfor til og gi en større energiforbrukning, og fettforbrenning, under hele døgnet. Dessuten øker styrketreningen din basale energiforbruking, hvilket gjør at det blir lettere og holde formen.

 

Kondisjonens betydning for fettforbrenningen
Jo bedre kondisjon du har, desto høyere fettforbrenning har du også. Dette faktum gjelder også i hvile, hvilket betyr at en god kondisjon er meget bra våpen mot overvekt. To, tilsynelatende likeverdige individer, kan ha store forskjeller når det gjelder å forbrenne fett, beroende på hvor bra kondisjon de har. Det beror delvis på ett enzym, som har som oppgave og suge opp fettet fra blodet inn i dine celler. Det heter LPL, som står for lipoprotein lipase, og det finnes både i fettcellene og i musklene. En veltrent person har mye mer LPL i musklene enn i fettvevet, hvilket gjør at det går mer fett til forbrenning enn til lagring. En bra kondisjon innebærer at du har en bra oksygentilførsel til dine muskler. Ettersom oksygen er en nødvendighet for fettforbrenningen kommer denne gode oksygensettingen til og øke forbruket av fett som brensel. Desto dårligere oksygensetting av musklene under trening, desto mer må du stole på muskelglykogenet som brensel, å desto dårligere fettforbrenning får du. Dessuten har en veltrent person flere mitokondrier, som ytterligere forhøyer fettforbrenningen.

images

 

 

 

 

 

 

Freeliving og fettforbrenning

Når du deltar på et Freelivingkurs lærer du hvordan du kan få en optimal fettforbrenning gjennom et sunt kosthold og trening og hvordan du kan mestre stress slik at stresshormonene ikke stopper din fettforbrenning. Vi vektlegger livsstilsendring og en naturlig vektreduksjon, uten snarveier gjennom pulver, piller. Trening og sunn mat er viktige faktorer, men du vil lære mye mer om hvordan du kan ta vare på din helse, og ikke minst gjøre en VARIG forandring. Vi produserer ikke jo-jo slankere!

Søk plass på våre livsstilskurs med oppstart i Januar 2014

Hvis du vil søke plass på våre kurs som starter opp i januar, kan du sende søknad om plass på våre vektreduksjons grupper.

Send din søknad til  kundeservice@freeliving.no

merk søknaden med vektreduksjon og din hjemby, feks  vektreduksjon Hamar

 

Legg inn en kommentar

Meny