Før var overvekt hos barn et sjeldent fenomen. Nå er overvekt hos barn et utbredt problem for helsevesenet i «velutviklede» land. I Norge er dette et vanskelig og litt tabu tema og snakke om. Likevel betyr ikke dette at det ikke er høyaktuelt.Overvekt fører med seg sosiale og følelsesmessige problemer hos barna, men det øker også sjansen for at barna skal bli overvektige som voksne, med økt risiko for alvorlige tilstander som hjerneslag og hjerteinfarkt. Dersom et barn er overvektig i 6-9 års alder, er risikoen for overvekt som voksen økt 5 ganger.
I Norge oppgir Helsedirektoratet at:
- gjennomsnittsvekten for en 9 åring har økt med over 3 kg fra 1975 til 2000, tilsvarende er også vist for 15 år gamle gutter.
- blant 9 år gamle jenter var 14,7% overvektige og 4,7% hadde fedme. Tilsvarende for 9 år gamle gutter 12,8% og 2,8%.
- blant 15 år gamle jenter var 11,6% overvektige og 1,3% hadde fedme. Tilsvarende for gutter 9,2% og 4,4%.
Fortvilte foreldre søker hjelp. Av og til får vi i Freeliving henvendelser fra fortvilte foreldre som vil ha hjelp for sitt overvektige barn og de lurer på om barnet kan gå på kurs hos oss.
I Freeliving har vi 18 ås aldersgrense, og tar ikke imot barn under myndighetsalder med på livsstilskurs. Årsaken er vesentlig for 18 års-regelen. Barn under 18 år har lite påvirkningskraft til hvilke kosthold og fysisk aktiviteter familien de bor sammen skal ha. Dette er foresattes område og ansvar. Gode helsevaner etableres fra barnsben av og det er foreldrene og omgivelsene som legger dette grunnlaget hos barnet. Foreldrene er de som bestemmer hva måltidene skal inneholde, og hvilke fritidsinteresser barnet får delta på.
Dersom mor og far har gode helsevaner og fremmer et bevisst forhold til sunn og næringsrik mat, og fysisk aktivitet så vil dette kunne legge et godt grunnlag for barnets fremtidige helsevaner og livsstil. Det har lite hensikt og sende barnet på et kurs, eller sette barnet på en diett. En diett er noe midlertidig som ikke gir varige helsevaner og etter at barnet har gjennomført en diett vil det med stor sannsynlighet gå opp i vekt igjen, samtidig som selvtillit og selvbilde svekkes. Barnet vil jo spise det resten av familien gjør! Det betyr at om mor eller far drikker mye brus og spiser gotteri i ukedagene, så vil ofte barnet også gjøre det samme!
Foreldrenes helsevaner påvirker barna. Foresatte bør isteden se kritisk på egen livsstil og egne helsevaner og deretter ta innover seg at deres egen helsevaner påvirker barnet og barnets helsesituasjon. Ved at foreldre legger om til en sunn og mer aktiv livsstil vil kunne påvirke at barnet går ned i vekt og får en bedre selvfølelse. Barn skal ikke slankes, men ha gode rollemodeller på dette området. Barn som sendes på «slankekurs eller diett» kan utvikle spiseforstyrrelser og lav selvfølelse.
Ikke oppdra flere jo-jo slankere. Norge trenger ikke flere jo-jo slankere som deltar på den ene mislykkede kuren etter den andre. Norge trenger barn som er trygge, som har et godt selvbilde og og opplever mestring og trivsel rundt det å være fysisk aktive, og som har kunnskap om sunn mat. Dette er en viktig jobb for foreldre og foresatte. Vårt råd til foreldre er å være fysisk aktiv sammen med barna, både ute i naturen og på organiserte aktiviteter gjennom tilbudene som finnes lokalt. Lag sunn og næringsrik mat sammen med barna dine. La ungene få være med å velge grønnsaker og sunne ingredienser til måltidene hjemme. Ta vekk forstyrrende elementer som TV, nettbrett eller telefon under måltidet. Gjør stunden til et hyggelig møtepunkt for familien.
Kurs for foreldrene. Foreldrene til overvektige barn er velkommen på livsstilskurs hos oss i Freeliving. Mor eller far kan på livsstilskurs hos oss på verktøy slik at de kan gjøre endring i egne helsevaner, slik at de kan legge et godt grunnlag for en sunnere og friskere familie. Ikke minst får foreldrene på et tidligere stadium påvirket og lagt gode helsevaner hos sine barn gjennom sin kraft som rollemodell og beslutningstaker. Vi vektlegger forbygging mot spiseproblemer, og gir verktøy for hvordan man sammen som familie kan få en økt helsegevinst på en naturlig måte.
Dersom du mener barnet ditt er overvektig, bør du søke hjelp og råd hos helsepersonell. Det samme gjelder hvis barnet er tydelig misfornøyd med sin vekt og holder på å utvikle et lavt selvbilde Et annet varsku-tegn er hvis barnet ikke klarer holde følge med sine jevnaldrende i aktiviteter og sport.
Kontakt oss for å få mer informasjon om vårt livsstilskurs her:
[contact-form to=’[email protected]’ subject=’Overvektige barn’][contact-field label=’Navn’ type=’text’ required=’1’/][contact-field label=’Epost’ type=’text’/][contact-field label=’Telefon’ type=’text’/][contact-field label=’Bostedskommune’ type=’text’/][/contact-form]