Dette hormonet kan føre til vektreduksjon

Dette hormonet kan føre til vektreduksjon

Vektreduksjon

Visste du at at fedme og overspising kan ha en sammenheng med at du har ubalanse i et viktig hormon?

Fysisk sult er ikke alltid det som driver oss til å spise. Mange bruker mat for å unngå følelser eller som substitutt for mellommenneskelig kontakt. Forskjellen på psykisk og fysisk sult blir uklar.

Det er forståelig at du i enkelte situasjoner velger å belønne og trøste deg selv, men du bør kanskje prøve å ta kontroll over situasjonen slik at det ikke skjer for ofte. Det løser tross alt ingenting å grave seg ned i smågodtposen.

Oxytocin

Oxytocin er et hormon som skapes når du får nærhet og berøring. Nivåene øker mest av klemmer og kyss, og særlig ved sex og orgasmer. Dette hormonet kalles også kjærlighetshormonet.

Hensikten med hormonet er i utgangspunktet å skape et bånd mellom mor og barn under og etter fødsel, men det har også en rekke andre funksjoner. Oxytocin skaper trygghet, nærhet og tillit og er stress og angstdempende.

Mange har antakelig for lite oxytocin i hverdagen sin og  føler seg litt deppa eller stresset? Kanskje veier man for mye også? Da kan det hende at man har oxytocinmangel. Mangel skaper ofte en «tomhetsfølelse», eller en indre uro i kroppen, noe mange kan forveksle med sultfølelse.Når man kjeder seg, er ensom og ikke har kontakt med andre er det fort at man tyr til mat som kompensasjon mot disse følelsene. Dermed brukes ofte mat som en ubevisst kompensasjon for mangel på kontakt med andre mennesker. Herav kommer uttrykket trøstespising.

Dessverre er dette en negativ spiral for dem som sliter med overspising eller overvekt, siden den «gode følelsen» maten gir blir erstattet av skyldfølelse og skam i etterkant. Metthetsfølelsen kan gjøre at hormonet øker kun for en kort stund. 
beroring– Tidligere bodde vi mange i samme hus, vi delta rom og ungene sov i samme senger. Da fikk vi naturlig mer oxytocin gjennom nærhet og samvær med andre.

Slik er det ikke i dagens moderne samfunn. Her har vi ofte egne rom i hjemmet, vi møtes ikke så ofte og kommuniserer og møter venner gjennom datamaskinen. Disse nye adferdsvanene kan føre til oxytocinmangel.

Bra for immunforsvaret

Mangel på nærhet og berøring kan gjøre at du føler deg litt nedpå, uten å være ulykkelig. Dessuten blir motstandskraften for stress og sykdommer dårligere. Her er noen av helsegevinstene til oxytocin

 • Demper stresshormonet kortisol
 • Det senker blodtrykket
 • Lindrer smerte og hjelper kroppen å bli frisk.
 • Det kan også gjøre risikoen for hjerte- og karsykdommer mindre.
 • Kan ha en angst og depresjondempende effekt

Gode råd for en bedre balanse i Oxytocin nivående dine er:

 • klemMøt vennene dine isteden for å kommunisere med dem via sosiale media
 • Gi klemmer ofte til de menneskene du er glad i og bryr deg om
 • Få eller gi noen massasje. Både den som gir og den som får utskiller oxytocin gjennom berøringen
 • Legg deg tett inntil kjæresten din på kvelden
 • Ha sex så ofte som mulig
 • Få deg et kjæledyr du kan kan klemme og kose med
 • Gjør noe som medfører positiv fysisk kontakt med andre hver dag

 

Hvis du likte denne artikkelen blir vi glad om du deler denne. Oppfordre andre om å gi mer klem og nærhet til dem de er glade i, det gir en helsegevinst for alle!

Her  og Her  kan du lese om  hormonet og studier som er gjort.

Les også disse sakene

Fire årsaker til at man ikke går ned i vekt

Jeg er endelig glad i meg selv

En effektiv og varig metode for vektreduksjon

Meny